شخصیت شناسی MBTI
شناخت شخصیت ابتداییترین و پایهایترین است که باعث میشود از ضعفهای خود مطلع شویم و نقاط قوت را تقویت کنیم. برای این شناخت همیشه و در سالهای مختلف تستهای متفاوتی در زمینهٔ شخصیتشناسی ارائه میشود. اما مهم است که تستها ریشهٔ علمی داشته باشند تا بتوان آنها را به عنوان یک راه شناخت و دستهبندی دانست. تست شخصیتشناسی MBTI یکی از این تستها است که تا به امروز جزء بهترین نمونههای شخصیتشناسی علمی در سطح عموم است. این شخصیتشناسی را در واقع نمیتوان به مفهوم عام تست دانست، زیرا در آن هیچ پاسخ صحیح یا غلطی وجود ندارد و صرفاً ترجیح و علاقههای متفاوت بررسی میشود. بررسی این تست، چیستی آن، معیارهای اصلی و یادگیریاش در ادامه مورد توجه قرار خواهد گرفت.
تست شخصیت شناسیMBTI چیست؟
تست MBTI یک پرسشنامهٔ فردی است که با استفاده از سؤالاتی که به صورت علمی طراحی شدهاند، به کندوکاو ریشهای و عمیق روان افراد میپردازد. این تست جهت شناسایی نوع شخصیت، نقاط ضعف و قوت و اولویتهای افراد طراحی شده است. این تست توسط یک مادر و دختر به نامهای ایزابل مایرز و مادرش کاترین بریگز طراحی شده است. اساس اصلی این تست و طراحی، مطالعات آنها بر نظریات روانشناس معروف کارل یونگ است. در این تست 16 شخصیت اصلی بررسی میشوند و مشخص میشود هرکسی در کدام دسته قرار دارد. در شخصیتشناسی MBTI هیچکس از دیگری برتر نیست و تنها علایق و نقاط ضعف و قوت متفاوتی دارد.
چه ویژگی های مهمی در شخصیت شناسی MBTI مشخص می شود؟
· برونگرایی و درونگرایی: کارل اولین شخصی است که به صورت تخصصی به مقولهٔ برونگرایی و درونگرایی پرداخت. افراد برونگرا یا عملگرا کسانی هستند که از تعامل گسترده با دیگران لذت میبرند و نشاط و انرژی خود را به نوعی از همین ارتباط با دیگران تأمین میکنند.
درونگراها یا تفکرگراها افرادی هستند که از تنهایی و تعاملات اجتماعی عمیق لذت بیشتری میبرند و حالشان بهتر است.
· حسی یا شهودی: افراد در موقعیتهای مختلف دیدگاههای متفاوتی دارند. اما حس یا شهودشان بر آن دیگری غالب است و در موقعیات بیشتری از آن بهره میبرند. اشخاص حسی کسانی هستند که تمرکزشان بیشتر بر واقعیت است و مطابق آن موقعیات را تحلیل میکنند.
در مقابل افراد حسی، افراد شهودی قرار دارند. این اشخاص مایلند که احتمالات و تصورات خویش را با موقعیت تطبیق دهند و یا خیالاتی راجع به آینده داشته باشند.
· منطقی یا احساسی: بعد از طبقهبندی انسانها در دو دستهٔ شهودی یا حسی، منطقی و احساسی بودن آنها نیز بر طبق همان بررسی میشود. انسانهایی که مطابق با واقعیات و دادههای مشخص و عینی از پیش تعیینشده پیش میروند و به موضوعات واکنش میدهند، در دستهٔ افراد منطقی جای میگیرند. روبهروی این دسته از افراد، اشخاص احساسی قرار میگیرند. آنها کسانی هستند که در موقعیات احساس لحظهای خود و دیگران را در صدر معیارهایشان قرار میدهند و مطابق آن تصمیم میگیرند.
· قضاوتگرا یا ادراکی: آخرین پایهٔ این چهارپایهٔ شناخت یونگ، قضاوتگرا یا ادراکی بودن شخص است. احتمالاً شما نیز افرادی را دیده باشید که در مشکلات و موقعیات منعطف عمل میکنند و میتوانند خود را با آن وفق دهند. یونگ این دسته از افراد را ادراکی مینامد.
افراد قضاوتگرا یک موقعیت پایدار، استوار و مطابق با ساختاری مشخص را ترجیح میدهند و چندان سازگار نیستند.
ممکن است که هر کدام از این خصوصیات در زمانی کم و زیاد شوند و یا تمایلات شخص به یک سمت دیگر برود.
کاربردهای شخصیت شناسی MBTI
ممکن است تستهایی جهت سرگرمی و بیدلایل مشخصی طراحی شوند. اما این تست علمی کاربردهایی دارد که موجب شده بسیار مورد توجه قرار گیرد.
این تست همانطور که از نامش پیدا جهت شناخت عمیق خود و خصوصیات شخصی هر فرد است. مهمترین کاربرد این تست، انتخاب شغل مناسب است. اگر کسی خود را نشناسد، قطعاً نمیتواند بداند در چه رشتهٔ تحصیلی و چه شغلی باید فعالیت داشته باشد. زمانی که شخصی خود را بشناسد، میتواند بداند باید چه نقاطی را تقویت کند تا به آنچه دوست دارد دست پیدا کند. برای مثال یک درونگرا میداند که نمیتواند شغل شلوغی مانند فروشندگی یا اپراتور را انتخاب کند، چون چندان از صحبت با مردم لذت نمیبرد و حتی ممکن است اذیت شود. اما این بدان معنا نیست که هرگز نمیتواند این خصوصیات را تغییر دهد.
سخن پایانی
به همان ترتیب که در این مقاله بیان شد، مهم است که هرکسی بداند در چه دستهای قرار دارد و خود را بشناسد. همچنین این آشنایی با این تست و قواعد آن باعث میشود ارتباط با دیگران آسان شود، چون شناختی نسبی از خصوصیات اخلاقی هر فردی خواهیم داشت و میتوان رفتارش را تحلیل کرد. خانم مریم مبارکی کسی است که با پرداختن جزئی و بررسی نکات این شخصیتشناسی به آموزش آن پرداخته است. خانم مبارکی این مقوله را به نحوی ساده و در عین حال کاملاً علمی و درست به کسانی که دوست دارند اطلاعات خود را در مورد خود و شخصیتشان بالا ببرند، ارائه میدهد.
منبع : maryammobaraki.com